16 серпня 2024, 17:58, Рослинництво

Збільшення акцизів на пальне принесе бюджету близько трьох мільярдів гривень щомісяця

Збільшення акцизів на пальне щомісячно принесе додатково у бюджет 2,8 млрд грн. Такий прогноз у коментарі в матеріалі на AgroPolit.com озвучив директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

За оцінками аграрних асоціацій, через підняття акцизів на пальне додаткове фінансове навантаження на аграріїв у 2025 році складе понад 5,5 млрд грн, а з 2024 по 2028 рік додаткові витрати для товаровиробників сягнуть 13 млрд грн щороку.

На запитання видання про те, скільки збиратимуть щомісяця завдяки оновленим акцизам, починаючи з вересня 2024 року, він відповів:

Сумарно іде мова про 2,8 млрд грн щомісячних надходжень до бюджету від акцизу на пальне. Із них половина — кошти, сплачені аграріями за дизпаливо. Дизпаливо сьогодні — найбільш споживаний вид палива в країні. Він займає 60 % від усіх моторних палив на українському ринку», — каже він.

Сергій Куюн вважає 2 грн не значним подорожчанням пального на АЗС.

Акциз зростає 1 вересня на 40 євро, то очікується зростання на 2 гривні на літрі. Це буденні ринкові коливання, на які споживачі не звертають увагу. Податкова складова у ціні пального зросте на 2 грн, але найважливіша складова у вартості пального — це закупівельна (світова) ціна. Тому не факт, що це зростання взагалі буде. Якщо на ті ж 40 євро упаде закупівельна ціна на світовому ринку, то  на АЗС ми не побачимо зростання ціни. Зараз нафта коштує $81-81 за бариль, у червні вона була 87. Це нормальна ринкова ситуація», — каже він.

 Нагадаємо, що у НБУ дали свій прогноз зростання цін на АЗС. За розрахунками аграрних експертів, аграрії  платитимуть додатково по 2 грн за літр, тобто в середньому 100 грн додаткових витрат на обробіток кожного гектару.

в