16 серпня 2024, 16:00, Рослинництво

Аграрії отримають 3 млрд грн на зрошення від уряду та кошти на прифронтові території

Агросектор отримає кошти на компенсацію за оброблення меліорованих земель. Це випливає із сьогоднішньої заяви премєра Дениса Шмигаля.  

«Цього тижня розпочалося приймання заявок на чергову програму підтримки. Це допомога тим, хто розвиває системи зрошення», — додав український прем’єр-міністр.

Він пояснив що якщо аграрій інвестує власні кошти, то держава його підтримає, покривши до 50% витрат на реконструкцію або будівництво нових систем зрошення.

За даними джерел AgroPolit.com у владі ідеться про суму в 3 млрд грн на ці цілі, які були раніше заявлені на підтримку меліорації, але протягом року жодна гривня із них так і не дійшла ще до аграрія.

Шмигаль також заявив про те, що уряд підтримуватиме і розвиток АПК в прифронтових триторіях.

Також уряд дав запуск ще одній програмі — механізм надання спеціальних субсидій для аграріїв, які працюють у прифронтових регіонах. Держава платитиме 1 000 гривень на один гектар угідь, якщо аграрій працює на території можливих бойових дій, і по 2 000 гривень на гектар, якщо це території бойових дій», — підсумував він.

Нагадаємо, що 15 серпня стартував прийом заявок до ДАР на бюджету компенсацію за використання меліорованих земель. Крім того, наразі існує звернення народного депутата України, заступника голови комітету парламенту з питань аграрної та земельної політики Степана Чернявського на прем’єра про прискорення передачі об’єктів меліоративної інфраструктури від Держводагенства до Держрибгоспу, а звідти – до Організації водокористувачів (ОВК).

в