16 серпня 2024, 10:37, Торгівля

Названо ціни на продовольчу та фуражну пшеницю нового врожаю

Ціни на українську пшеницю нового врожаю виростуть. Прогноз цін на пшеницю дав в ексклюзивному блозі на AgroPolit.com Богдан Костецький, співвласник, операційний партнер торгово-аналітичної компанії Barva Invest.

Він нагадав, що українська пшениця показала непогані результати по експорту.

“Ми бачимо, що всі зараз «полюють» на продовольчу пшеницю, починаючи від млинів та закінчуючи  експортно-орієнтованими компаніями. Міжнародні ринки збуту платять менше, аніж в середині країни. Українські переробники «полюють» на пшеницю з вмістом білка 12,5% та легко конкурують за неї із експортерами, пропонують премію $ 5-10 за тонну у порівнянні з портовими паритетами. Переробка пшениці на борошно очікується в межах 4 млн т. Однак провівши сезон 2023-2024 в умовах дефіциту якісної пшениці, зараз українські переробники змушені закуповувати пшеницю за вищими цінами. І формують її запаси», – каже він.

Богдан Костецький відмітив цікавий факт, який свідчить про новий ціновий тренд на ринку пшениці.

Цікавим став тендер із закупівлі продовольчої пшениці єгипетським GASC, який  вийшов на закупівлю безпрецедентно великої партії: закупівлі були розписані аж до квітня  2025, загальний об’єм – 3,2 млн т. На тендері було запропоновано близько 6 млн т пшениці, але єгиптяни придбали близько 300 тис. т (болгарську та  українську ). Наш конкурент (росія) по результатах тендеру виявилась не конкурентною. Однак цей тендер став рентгенівським  знімком бачення цінової структури гравцями ринку. Ми побачили, що всі гравці оцінюють свої  пропозиції з щомісячно зростаючою премію – очікування у всіх однакові – вартість пшениці буде зростати. Адже в росії очікується урожай менший на 9 млн т, в Україні буде подібний до минулорічного. Структура нашого врожаю очікується 50 на 50  % – фураж і продовольча пшениця (в минулому році – 40 на 60 %). Вельми ймовірно, що до грудня-січня місяця продовольча пшениця подорожчає ще на $20-30», – прогнозує він.

Якою буде ціна фуражної пшениці та пшениці друго і третього класу читайте за посиланням у блогові.

Нагадаємо, що експорт зернових з України виріс майже в половину до 4,9 млн т, із яких 2,273 млн т — пшениця.

в