15 серпня 2024, 10:03, Торгівля

Озвучено прогноз цін на соняшник у 2024 році

Україну очікує у новому маркетинговому році сезон продавців соняшнику, бо ціни на нього зростатимуть. Такі прогнози у ексклюзивному блозі на AgroPolit.com озвучив співвласник, операційний партнер торгово-аналітичної компанії «Barva Invest» Богдан Костецький.

Він відмітив, що соняшник вирощується переважно у найбільш постраждалих від посухи регіонах, тому очікується втрата частини його урожаю.

 

 

 

Виробники просто хочуть побачити урожай у своїх коморах, попри те що переробники готові платити 19 тис. грн/т ($480) з доставкою до заводів. У сезоні, що минає, багато аграріїв тривалий час очікували повернення цін на рівень 15-16 тис. грн/т. Зараз ситуація перевернулася в бік аграріїв і всі розуміють: буде сезон продавців. Попереду сезон надлишкових переробних потужностей. Це змусить власників заводів зменшити свої амбіції по переробній маржі та конкурувати за збіжжя. Цілком ймовірно, виробник збере врожай, і продаватиме тільки у випадку гострих потреб. Оскільки левова частка продажів відбувається у гривні (середній курс до долару США в держбюджеті закладено на рівні 42) і є очікування девальвації, подаватимуть в основному під нагальні потреби», –прогнозує Богдан Костецький.

Раніше озвучувалося, що загальна переробка соняшнику для сезону 2023 – 2024 може досягти 13,3 – 13,8 млн т. Такий результат поступається попередньому сезону на 4%.

Детальний прогноз по урожаю та цінах на зернові та олійні культури читайте у блогові. 

Нагадаємо, що через посуху країна може втратити 11,2 млн т зернових. При цьому трейдери продовжують активно експортувати зернові: Україна вже вивезла на зовні 4,9 млн т зернових і зернобобових культур (на 58,9% більше у порівнянні  з 2023 роком). Тим часом ціни на соняшникову олію в середині країни стали рекордними.

в