14 серпня 2024, 17:44, Логістика/Техніка

У Нацбанку розповіли на скільки гривень підвищиться ціна на пальне

Вартість пального на АЗС неминуче виросте. Такий прогноз озвучив національний банк України

За даними НБУ, зростання цін має прискоритися наприкінці 2024 року – на початку 2025 року. Підстава: очікується вичерпання запасів, сформованих за нижчими цінами. Також ефект дасть підвищення акцизів та ослаблення національної валюти.

На початковому етапі пальне подорожчає на 1-1,5 грн за літр, а до 2028 року підвищення акцизів спровокує зростання ціни на АЗС на 8-9 грн. Втім, зростання може бути і більшим, адже розрахунки НБУ не включають інших факторів (як от курс валют, світові ціни на нафту).

Наразі темпи зростання цін на пальне сповільнюються завдяки ефекту бази порівняння, пов’язаного з тогорічними податковими змінами, та наявності запасів пального, сформованих до підвищення акцизів. Проте цей ефект буде тимчасовим», — повідомляє НБУ.

Нагадаємо, як уже писав AgroPolit.com, з 1 вересня 2024 року вартість пального для аграріїв подорожчає через підвищення акцизів. Для аграрії це означає, що вони будуть додатково платити по 2 грн за літр, тобто в середньому 100 грн додаткових витрат на обробіток кожного гектару. Детальніше про ціни на дизпаливо та інші види палива читайте у матеріалові «Дизпалива для агробізнесу: скільки коштуватиме літр після збільшення акцизів?».

в