14 серпня 2024, 08:16, Торгівля

Озвучено прогноз урожаю кукурудзи та цін на неї у новому маркетинговому році

В Україні очікується сезон продавця за більшістю зернових та олійних культур і ціни будуть зростати. Про це розповів у ексклюзивному блозі на AgroPolit.com співвласник, операційний партнер торгово-аналітичної компанії «Barva Invest» Богдан Костецький.

«Ми побачимо непогану цінову динаміку по продовольчій пшениці, більш  стабільну ціну по кукурудзі та фуражній пшениці, а також – ріпаку. Соняшник буде постійно залишатися в ціні, тому спішити його продавати не варто. Обмежене, але оптимістичне вікно цінових можливостей, є по сої», – говорить він.

Операційний партнер торгово-аналітичної компанії «Barva Invest» Богдан Костецький дав детальний прогноз по цінах на основні культури: пшеницю, кукурудзу, соняшник, сою, ріпак та ячмінь.

Наведемо приклад по кукурудзі, а більш детальний аналіз читайте за посиланням у блозі.

Більшість гравців на зерновому ринку очікують урожай кукурудзи на рівні 23-24 млн т. Найпесимістичніший прогноз – 22 млн т, у порівняні із минулорічними 30 млн т. Тобто експортний потенціал у сезоні 2024 сягне 17-18 млн т», – прогнозує він.

 Що ж буде з цінами на кукурудзу?

Аналітик відмічає, що старого кукурудзяного врожаю вже фактично не має: у липні ми побачили експорт її залишків в обсязі 1,5 млн т ще за старими цінами.

Зараз ціна кукурудзи  у портах $ 185 за тонну. У жовтні-грудні 2024 року ціна кукурудзи залишатиметься у цих межах мінус пару доларів. Зважаючи, що 2023 рік аграрії більшу частину року провели у  діапазоні цін на кукурудзу $ 140-160 за тонну, то нинішня ціна насправді приваблива. Зараз агрокомпанії, які мають хорошу урожайність, прораховують собівартість кукурудзи з врахуванням фактору посухи. Логістика доставки кукурудзи у порти залишається для всіх аграріїв доволі невисокою. І компанії, які не сильно постраждали від спеки, зберуть не 10-12т/га, а 7-8т/га. Тому вони отримають хорошу ціну на кукурудзу. При цьому на міжнародному ринку українська кукурудза виглядає (у порівняні наприклад з Китаєм чи США) найдорожчою. Все це на фоні пристойного кукурудзяного врожаю у Північній Америці та високих глобальних  перехідних залишків», – говорить Богдан Костецький.

Решту прогнозу читайте за посиланням у блозі.  

Нагадаємо, що попри посуху в Україні складається непогана цінова кон’юнктура на зернові. За оцінками експертів, через посуху країна може втратити 11,2 млн т зернових. Із майже 5 млн т експортованого зерна 1,932 млн т — кукурудза

в