12 серпня 2024, 14:37, Фінанси

Збільшення акцизів на пальне: скільки аграрії заплатять на гектар?

У результаті підвищення акцизів на пальне з 1 вересня 2024 року аграрії будуть додатково платити по 2 грн за літр, тобто в середньому 100 грн додаткових витрат на обробіток кожного гектару. Такі цифри повідомляє  AgroPolit.com у матеріалі про ціни на пальне, посилаючись на ексклюзивну оцінку голови Аграрного союзу України (АСУ) Геннадія Новікова.

Голова ФСУ розповів  AgroPolit.com, що прямим і відчутним результатом збільшення акцизів на пальне для аграріїв стане збільшення собівартість агропродукції.

У середньому на обробіток 1 га протягом року витрачається 50 літрів палива. Очікується збільшення акцизу на пальне на 2 грн на літрі, тобто обробіток кожного гектару подорожчає на 100 грн завдяки акцизам. Якщо сьогодні 1 літр пального коштує 50 грн, а буде — 52, то подорожчання акцизу становить 4%. У структурі виробництва пальне займає 7-8%.  Тобто це означає ще 100 грн акцизних витрат на гектарі. Якщо їх розділити на 5 тон умовно зібраної з 1 гектару пшениці, то 20 грн додаткових витрат у собівартість вирощування кожної тони зерна. У когось із агрокомпаній є 10 тис. т, тобто це 200 тис грн. Загалом критичної ситуації з впливом акцизів не бачу для сектору, але негатив полягає у тому, що протягом року здорожчали й інші всі складові виробництва у агросекторі. Тому акциз просто додасть свою частку у це і за все заплатить виробник. 2024 рік буде важкий для АПК, бо є недобір по ранніх культурах, а по пізніх — темна і не радісна картина. Тому тут треба дивитися, з чого платити цей акциз: якщо з прибутків заберуть 100 грн на гектарі — ок, а якщо додати цю сотню до збитків, то картина інша», — рахує він.

Що ще зміниться для аграріїв у результаті зростання акцизів на пальне, читайте у матеріалові за посиланням.

Нагадаємо, що в результаті прийняття депутатами закону № 11256-2 про внесення змін до ПКУ щодо імплементації положень актів права ЄС щодо акцизного податку фактично вдвічі зросте акциз на дизпаливо: з 139 євро до 330 євро за тисячу літрів до 2028 року. При цьому третина аграріїв очікує збитків через збільшення акцизів на пальне.

в