9 серпня 2024, 13:30, Торгівля

Україна відновлює експортні позиції в аграрному секторі

Навіть в умовах повномасштабної війни, Україна поступово відновлює експортні позиції – передовсім в аграрному секторі. Про це повідомив торговий представник України Тарас Качка.

«Наша зовнішня торгівля стабілізувалася, логістику налагодили. Україна продає те, що може продавати, і купує все, що їй треба. Така ось абстрактна формула, яка, утім, пояснює відсутність якихось суттєвих актуальних проблем. З початком широкомасштабної війни торгівля зупинилася через катастрофічну ситуацію з логістикою, через блокування ворогом наших морських портів», – зазначив Тарас Качка.

За його словами, тепер порти Великої Одеси працюють, здійснюються ритмічні постачання товарів автотранспортом та залізницею через західні кордони країни. Тарас Качка підкреслив, що за обсягами експорту Україна вийшла на довоєнний рівень.

Торговий представник зауважив, що вдалося відновити можливість експортувати майже всю українську продукцію. Він повідомив, що найлегше експортувати зернові та інші насипні товари. За його словами, складніша ситуація з контейнерними перевезеннями, які поки що орієнтовані на залізницю та вантажівки, – з постачанням у закордонні порти, як-от, Констанца в Румунії чи порти Балтики та Північного моря.

Як писав AgroPolit.com, експерт розповів, що відбувається з переробкою в Україні та її експортом. Також Євросоюз застосував екстрені обмеження на ввезення українських яєць та цукру.

в