9 серпня 2024, 16:01, Рослинництво

В Україні спрогнозували втрату врожаю через аномальну спеку

Через аномальну спеку у липні в Україні втрати пізніх культур можуть становити 10-15%. Про це заявив виконувач обов’язків міністра аграрної політики і продовольства Тарас Висоцький, передає Інтерфакс-Україна.

Він наголосив, що найгірший вплив зафіксували в південно-східних областях, але загалом Україна фактично за цими культурами вийшла на попередньо прогнозований показник валового збору, який буде на 2-3% нижчим за минулорічним.

Щодо групи сільгоспкультур із пізніми термінами дозрівання, до якої належать соняшник, кукурудза та цукрові буряки, які збирають переважно восени, то в Мінагрополітики очікують більш негативний вплив аномальних температур.

Є два основних типи культур — ранні та пізні. Якщо ми говоримо про збір урожаю пшениці, ячменю, гороху, ріпаку, жита, вівса, проса, — це рання група. На неї аномальна спека мала вплив, але не критичний. Точно можна буде зафіксувати вже за фактом збору врожаю, але на сьогодні видається, що може бути зменшений врожай за цими культурами до 10-15%. Є регіони, де зменшення не буде, де була достатня кількість опадів, що дозволяло проходити цю аномальну спеку легше. Але є регіони, де критичний вплив», – зазначив Висоцький.

Як писав AgroPolit.com, в Україні розшилири програму підтримки аграріїв. Також Боснія та Герцеговина відкрила ринок для українського м'яса птиці.

в