8 серпня 2024, 13:30, Торгівля

В Україні прогнозують перебої з хлібом

Перебої з хлібом в Україні можуть розпочатися найближчим часом через збільшення цін на борошно. Про це розповів президент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко, пише «Мінфін».

За його словами, у червні та липні основні виробники хліба в Україні спрацювали або в мінус, або в нуль. Суттєве зростання цін на борошно пояснюється тим, що на внутрішньому ринку обмежена пропозиція зерна другого класу. Саме така зерно йде на борошно для хлібопекарської галузі. Багато продавців притримують зерно в очікуванні вигідніших цін.

Борошномели несуть великі витрати через відключення електроенергії. У хлібозаводів, які належать до критичної інфраструктури, перебої зі світлом у липні були мінімальними.

Пекарі не можуть підвищувати ціни на хліб адекватно зростанню цін на сировину та збільшенню своїх витрат. У результаті виникають великі касові розриви, підприємства не можуть вчасно розраховуватися за своїми контрактним зобов'язанням.

Ціни на борошно за останні кілька місяців зросли на 50% і продовжують збільшуватися. Якщо у квітні ми купували борошно по 10 тисяч за тонну, то зараз воно коштує вже 15 тисяч, а до листопада очікується ціна 16−16,2 тисяч», — зазначив Дученко.

Як писав AgroPolit.com, в Україні продають інститут землеустрою за 5 млн грн. Також українським виноградарям пропонують підтримку у 330 тис. грн на 1 га

в