7 серпня 2024, 16:05, Держпідтримка

Фермери в Україні можуть отримати компенсації збитків від африканської чуми свиней

З початку цього року в Україні зафіксовано 44 випадки африканської чуми свиней (АЧС), із яких чимало ‒ в домогосподарствах населення. Про це повідомили в Держпродспоживслужбі.

Хвороба завдає значних економічних збитків свинарям. Згідно з Інструкцією з профілактики та боротьби з АЧС, усе свинопоголів’я господарства, ураженого вірусом, підлягає умертвінню.

Державою створено механізм відшкодування збитків від АЧС фізичним особам. Виплата вартості живих свиней, вилучених із епізоотичного вогнища й зони захисту в разі спалаху АЧС, здійснюється за рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України чи місцевих державних надзвичайних протиепізоотичних комісій на підставі заяви й акту вилучення сільськогосподарських тварин із метою їх знищення під час ліквідації особливо небезпечних хвороб.

Комісія надсилає до територіального органу Держпродспоживслужби:

  • рішення про відшкодування майнової шкоди (збитків);
  • акти вилучення сільгосптварин;
  • списки фізичних осіб для отримання компенсації;
  • інформацію про середню ринкову вартість 1 кг закупівельної живої ваги тварин різних вікових і вагових груп, надану структурним підрозділом облдержадміністрації, що реалізує економічну політику.

Як писав AgroPolit.com, експерти назвали причини конкурентоспроможності української свинини в світі. Також торгова війна між Китаєм та ЄС вдарила по свиням.

в