8 серпня 2024, 08:31, Політика

Експерти погіршили прогноз щодо виробництва молока в Україні

Міністерство аграрної політики та продовольства України оприлюднило дані за перше півріччя 2024 року щодо виробництва молока. Про це повідомляє Інфагро.

У всіх категоріях господарств виробили 3,54 млн т молока, що на 2% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Домогосподарства скоротили виробництво на 8%, до 2 млн т.

Агропідприємства збільшили виробництво на 6%, майже до 1,5 млн т. Зростання не може компенсувати зменшення виробництва молока у домогосподарствах.

Сподіватися, що компенсація надоїв відбудеться в найближчій перспективі, немає підстав, адже поголів’я корів поки що не відновлюється, на початок липня їх в категорії налічувалося на 2% менше, ніж торік.

Однією з причин такого стану є скорочення поголів’я корів, яке на початок липня було на 2% меншим порівняно з минулим роком. У зв'язку з цим аналітики погіршили свої прогнози на 2024 рік.

Загальне виробництво молока знизиться на 5%, до 7,1 млн т. Обсяги промислової переробки зростуть на 3%, а експорт молочної продукції залишиться на рівні 2023 року.

У другій половині липня в Україні відбулося підвищення закупівельних цін на молоко через сильну спеку та скорочення пропозиції молока-сировини. Середня закупівельна ціна молока екстра ґатунку склала 14,12 грн/кг без ПДВ.

Як писав AgroPolit.com, в Україні через сонячні удари у корів дорожчає молоко. Також через масове відключення світла українці відмовляються від вживання сиру

в