2 серпня 2024, 13:30, Торгівля

Угода про вільну торгівлю з Туреччиною: на якій стадії переговори

Перша віцепрем’єрка, міністерка економіки Юлія Свириденко під час візиту до Туреччини обговорила з турецьким міністром торгівлі Омером Болатом фіналізацію ратифікації Угоди про вільну торгівлю. Про це повідомили в Мінекономіки.

Українська делегація в Туреччині обговорила, серед іншого, вдосконалення умов взаємовигідної торгівлі, взаємодію українського та турецького бізнесу та продовольчу безпеку й розмінування Чорного моря.

Окремо сторони обговорили запровадження зони вільної торгівлі після ратифікації відповідної Угоди. Рішення ще має ухвалити український парламент. Після ратифікації угоди всі прибережні країни Чорного моря, за винятком Росії, будуть об’єднані в єдиний економічний простір.

Іншою темою зустрічі стало недопущення обходу санкцій проти Росії з використанням турецьких компаній. Україна очікує, що Туреччина продовжить вживати заходів щодо блокування постачання товарів подвійного призначення, які рф використовує у військових цілях.

Президенти України і Туреччини Володимир Зеленський та Реджеп Таїп Ердоган підписали Угоду про вільну торгівлю на початку лютого 2022 року під час зустрічі в Києві. У травні український уряд погодив ратифікацію угоди.

Як писав AgroPolit.com, Україну очікує найбільший в історії провал з кавунами. Також в Україні зібрали 29 млн т овочів.

в