1 серпня 2024, 16:16, Торгівля

У вересні в Україні прогнозують мінімальне підвищення цін на пальне

Підвищення вартості пального у вересні, після зростання акцизів, буде майже непомітним для споживачів, за винятком автогазу. Такий прогноз зробив директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн, пише Укрінформ.

За словами експерта, в країні було набагато більше розмов про нібито суттєвий вплив поступового приведення паливних акцизів до норм Євросоюзу, ніж очікуваних реальних наслідків.

Ціна на нафту на світових ринках останніми днями опустилася нижче 80 доларів за барель, тоді як місяць тому сягала 87 доларів. Суттєвим буде підвищення вартості автогазу, але використання цього палива однак залишиться набагато вигіднішим, ніж бензину.

Щодо цін у довгостроковій перспективі, то за чотири роки (процес підвищення акцизів розрахований до 2028 року) податкове навантаження на пальне зросте на 7-9 гривень. Але це не обов’язково призведе до такого ж підвищення цін.

«Справа в тому, що з 1 вересня акциз на бензин зростає на 1,5 грн, на дизпаливо – менш ніж на 2 грн за літр. Більше зростання — на 5 грн — буде на скраплений газ. Щодо бензину й дизелю — взагалі не факт, що ми побачимо якісь зміни, оскільки йтиметься про «буденні» ринкові коливання, яких споживач, зазвичай навіть не помічає», — пояснив Куюн.

Як писав AgroPolit.comстало відомо, на скільки підвищаться ціни на бензин та дизель. Також аграрії вимагають додаткових пільг на пальне.

в