30 липня 2024, 08:30, Фінанси

В Україні спростять отримання держпідтримки через ДАР

У Верховній Раді у першому читанні підтримали законопроект № 11063-д, який спрощує отримання підтримки через Державний аграрний реєстр. Про це повідомив народний депутат України, заступник голови комітету парламенту з питань аграрної та земельної політики Степан Чернявський в коментарі AgroPolit.com.

Нагадаємо, що у листопаді 2021 року парламент прийняв законопроєкт №3295, яким  передбачалося створення єдиного інформаційного сервісу для аграріїв. А вже 12 серпня 2022 року Мінагро заговорило про запуск Державного реєстру аграріїв. Сьогодні ДАР — це універсальний ресурс, де містяться, як відомості про аграріїв-отримувачів держпідтримки та ї їхню діяльність, так і відомості про програми, гранти та додаткове фінансування.

Процедура отримання держпідтримки через Державний аграрний реєстр покращується. Спільно з моїми колегами-депутатами ми підтримали у першому читанні євроінтеграційний законопроект №11063-д «Про інформаційно-комунікаційну систему «Державний аграрний реєстр». Він по суті унормовує і узаконює всю процедуру отримання державної підтримки через ДАР, яка сьогодні діє», — зауважив нардеп.

Степан Чернявський  нагадав, що сьогодні всі аграрії можуть скористатися програмою кредитування «5%-7%-9%» і взяти кредит на суму до 150 млн грн. Фермери ж можуть подати заявки через ДАР за сімома держпрограмами, які наразі фінансуються коштом міжнародних донорів.

 

Проголосований нами законопроект № 11063-д допоможе організувати  електронну інформаційну взаємодію ДАР з іншими інформаційно-комунікаційними системами, електронно-інформаційними ресурсами, кадастрами та системами. Наразі ДАР вже з’єднаний з Єдиним державним реєстром юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, Державним земельним кадастром, Державним реєстром речових прав, а також із Єдиним державним реєстром тварин», — зазначив Чернявський.

За словами заступника голови комітету парламенту з питань аграрної та земельної політики, інформація до ДАР надходить із 4 реєстрів.

Однак у перспективі, наголосив народний депутат Степан Чернявський, до нього можна під’єднати й інші існуючі агрореєстри.

До цих реєстрів належать такі:   

1. Селекційних досягнень у тваринництві

2. Реєстр технічних засобів для АПК

3. Реєстр сертифікатів насіння та/або садівного матеріалу

4. Реєстр суб’єктів племінної справи у тваринництві

5. Реєстр сільськогосподарських дорадчих служб

6. Реєстр заявок на сорти рослин

7. Реєстр права власності на сорти рослин

8. Реєстр аудиторів із сертифікації

9. Реєстр представників із питань інтелектуальної власності на сорти рослин

10. Реєстр органів з оцінки відповідності

12. Реєстр суб’єктів насінництва та розсадництва

13. Реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні

14. Реєстр аграрних розписок

15. Реєстр племінної справи у тваринництві

16. Реєстр зерна, прийнятого на зберігання

17. Реєстр складських документів на зерно

Крім того, прийняття цього законопроекту дасть можливість формування витягів з ДАР щодо інформації про сільськогосподарських суб’єктів. А також – приведе положень про роботу ДАР у відповідність до вимог Закону України «Про публічні електронні реєстри».

Більше про першу спробу запустити ДАР через прийняття закону про держпідтримку читайте у матеріалі. Також можете ознайомитись з матеріалом «Степан Чернявський: Укрзалізниця готує новий ціновий бум на вантажні перевезення зернових»..

в