28 липня 2024, 16:24, Земля

Експерти розповіли, чи варто інвестувати в землю в Україні в 2024 році

Протягом півроку середня ціна земельних ділянок зросла до 44 тисяч гривень за гектар, що на 19% більше, ніж наприкінці 2023 року. Про це повідомляє РБК-Україна.

Найдорожчою стала земля на Івано-Франківщині — 101 тис. грн за гектар. Лише чверть земельних угідь змінюють власника через купівлю-продаж, більшість змін (65%) відбувається через спадок. Ринок землі відкрився 1 липня 2021 року і з 2024 року став доступним для бізнесу.

Середньозважена ціна сільськогосподарської землі в Україні зросла на 19% з грудня 2023 року до червня 2024 року. Середня ціна зросла з 37,1 тис. грн за гектар до 44,0 тис. грн за гектар. Офіційні ціни, зазначені в зареєстрованих угодах купівлі-продажу, є нижчими за ринкову вартість, але відсоткова зміна офіційної ціни відповідає зміні ринкової ціни. Ключовим фактором зміни ціни стало відкриття ринку для юридичних осіб. На регіональному рівні найбільше зростання спостерігалося в Полтавській області, де ціна зросла на 53%.

В Полтавській області найбільше земель придбали юрособи, які, в середньому, платять вищу ціну за земельні ділянки. Наступними регіонами зі значним зростанням стали Волинська область (+50%), Житомирська (+33%) та Хмельницька (23%).

У Львівській та Херсонській областях ціни на землю знизилися на 21% та 19% відповідно. "У випадку з Львівською областю причиною є висока база для порівняння – це регіон з одними з найдорожчих земель в Україні, якщо рахувати за офіційними цінами.

Експерти прогнозують подальше зростання цін на 10-15%. Це зростання зумовлене кількома ключовими факторами. Серед факторів, що впливають на зміну цін, виділяють зростання інвестиційної привабливості земельних ділянок, що сприяє збільшенню попиту на них. Девальвація гривні стала ще одним важливим фактором: зниження вартості національної валюти призводить до збільшення цін на землю.

Як писав AgroPolit.com, в Молдові відмовились від перевірок українського зерна. Також перебої з електроенергією вбивають українське ягідництво.

в