29 липня 2024, 11:05, Торгівля

Україна збільшила експорт яблук та груш на чверть

У першому півріччі поточного року експорт яблук та груш з України зріс на 23% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Про це повідомляє EastFruit.

Обсяг експорту яблук та груш склав 28 тисяч тонн. Загальний експорт агропродовольчої продукції з України за січень-червень 2024 року досяг близько $12,4 млрд, що на 5% більше, ніж за той же період 2023 року.

Особливо помітне зростання спостерігалося в експорті плодово-ягідної продукції, який збільшився на 50% і досяг $143 млн. Обсяги експорту волоських горіхів зросли на 44% до 19 тис. тонн, заморожених плодів – на 35% до 38 тис. тонн, яблук та груш – на 23% до 28 тис. тонн.

Варення, желе та мармелад принесли $9 млн, що на 65% більше, ніж минулого року. Консервовані плоди та ягоди дали $6 млн доходу, що на 20% більше, а продажі соків склали $97 млн, збільшившись на 61%.

Країни Європейського Союзу продовжують бути головним ринком збуту для української плодово-ягідної продукції. Крім того, Україна посилила свою присутність на ринку меду США, успішно розширюючи географію продажів.

Аналітики додають, що незважаючи на зовнішні обмеження та загрози, пов'язані з війною, експорт товарів з доданою вартістю поступово виходить на стабільно високий рівень. Це досягається завдяки визнаній якості української продукції та позитивному іміджу виробників серед зарубіжних партнерів.

Незважаючи на військову агресію з боку рф, українські компанії продовжують нарощувати присутність на світовому ринку ягід. Торік, за підсумками попередніх п'яти сезонів Україна стала чемпіоном світу з темпів нарощування експорту ягід серед усіх країн.

Зокрема, наша держава опинилась у ТОП-10 постачальників свіжої лохини на ринок Великої Британії за підсумками 2023 року. Загалом Київ поставив Лондону 390 тонн ягоди, що на 11% більше, ніж було в 2022 році.

Як писав AgroPolit.com, стало відомо, що відбувається на польському кордоні. Також в Польщі можуть запровадити державний збір на торгівлю українським зерном.

в