29 липня 2024, 08:30, Земля

Стало відомо, як отримати земельну ділянку в Україні у 2024 році

В українському законодавстві закріплено, що абсолютно кожен громадянин України має право отримати безоплатно земельну ділянку для різних потреб. Про це повідомляє 24 канал.

Розміри наділу регламентовані Земельним кодексом України. Усі громадяни України, які досягли 18 років, можуть отримати земельну ділянку абсолютно безоплатно. У мирний час, щоб приватизувати землю, кожен міг обрати вільну ділянку на Публічній кадастровій карті України й пройти низку бюрократичних процедур, після чого отримати землю. Процедура приватизації під час воєнного часу ж дещо змінилася.

Земельним кодексом України визначено, що громадяни України мають право на безоплатну передачу земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких максимальних розмірах:

  • 2,0 гектар – для ведення особистого селянського господарства;
  • 0,12 гектар – для ведення садівництва;
  • 0,25 гектар у селах, 0,15 гектар в селищах, 0,10 гектар в містах – для будівництва й обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд;
  • 0,10 гектар – для індивідуального дачного будівництва,
  • 0,01 гектар – для будівництва індивідуальних гектарражів.

Воєнний час накладає на закони певні обмеження і на Земельний кодекс. Під час дії воєнного стану безоплатна передача земель державної та комунальної власності у приватну, надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою передачі та розроблення документації – заборонено.

Наразі можна лише обрати вільну ділянку. Подальше оформлення права власності стане можливим лише по закінченню воєнного стану. До повномасштабного вторгнення вільну ділянку можна було знайти на сайті Публічної кадастрової карти України. Але на час дії воєнного стану сайт тимчасово призупинив свою роботу, тож обрати землю стало складніше.

Як писав AgroPolit.com, росія може влаштувати продовольчу диверсію на ринку пшениці. Також в Україні аграрії будуть судитися з УЗ через монополію.

в