26 липня 2024, 08:31, Логістика/Техніка

Україна отримала 13,9 млн євро від ЄС для покращення логістики з Молдовою та Румунією

Євросоюз виділив грант у розмірі 13,9 млн євро, який буде використано для покращення дорожньо-транспортної інфраструктури на пунктах перетину державного кордону між Україною, Молдовою та Румунією. Про це повідомили в Держагентстві відновлення.

Йдеться про модернізацію сервісної зони для важких вантажних транспортних засобів пунктів пропуску «Рені (Україна) – Джурджулешти (Молдова) – Галац (Румунія)» в рамках програми ЄС «Механізм Сполучення Європи» (Connecting Europe Facility, CEF).

Проєкт спрямований на впровадження заходів з безпеки дорожнього руху в пункті пропуску через кордон Галац – Джурджулешти, модернізацію дороги між пунктами пропуску Рені та Галац, будівництво північного об’їзду Джурджулешти.

Передбачено будівництво двох зон для паркування важких вантажних транспортних засобів в районі, розташованому між Україною, Молдовою та Румунією вздовж транс’європейської транспортної мережі (TEN-T), одна з яких буде побудована Агентством в Одесі. Ці пункти пропуску є стратегічними для товарів, що рухаються вантажним автотранспортом до портів, зокрема румунського Галацу.

Оскільки зона обслуговування буде збудована за програмою CEF, пропускний пункт з українського боку будується за фінансової підтримки Міжнародної організації з міграції (IOM). Головна мета – збільшення пропускної здатності вздовж ключового маршруту «Шляхів солідарності» ЄС, що сприятиме експортно-імпортним операціям України.

Інші проєкти щодо збільшення пропускної спроможності Україна-ЄС передбачають: впровадження технологій та послуг РІС на українській ділянці річки Дунай (4,8 млн євро); будівництво швидкісної дороги S17 в Польщі до кордону з Україною на ділянці Томашів Любельський – Гребенне (61,3 млн євро); а також дослідження та роботи з інтеграції української залізничної системи до європейської (42,9 млн євро).

Як писав AgroPolit.com, в Молдові відмовились від перевірок українського зерна. Також перебої з електроенергією вбивають українське ягідництво.

в