25 липня 2024, 16:05, Політика

Розблокування Миколаєва: в Україні знайшли можливість для 15% економії на експорті зерна

Відновлення роботи порту Миколаєва має додати потужності українському коридору, оскільки воно зменшить витрати на експорт зерна на 15%. Про це пише LIGA.net.

Потенціал цього порту полягає в перевалці 15% експорту зерна країни. Якщо запрацює порт Миколаїв, з’явиться конкуренція, скоротяться витрати на експорт – ще на $10 з кожної т. Агросектор отримає додаткові надходження з прибутку експортерів, відповідно, це також надходження до держбюджету.

Проміжним рішенням може стати виведення зернового флоту з Миколаєва до Дунаю. Це зменшить витрати на експорт у процесі транспортування з Ізмаїла до румунської Констанци. Ще одним кроком може стати впровадження дотацій для перевезення зерна "Укрзалізницею" в напрямку дунайських портів. Це дозволить вирівняти конкурентні умови з портами Одеси, однак найбільш дієвим буде саме розблокування порту Миколаєва.

Ефект відчують усі аграрії, адже це дозволить їм отримувати більше за вирощений урожай. І далі вони зможуть інвестувати в землю, в техніку, підтримувати рівень орендної плати. Собівартість перевезення Дніпром втричі менша, ніж автотранспортом. Річкова логістика, знищена через підрив дамби, давала змогу виробникам щорічно переміщувати до 60 млн т вантажів.

У липні холдинг «Нібулон» оголосив про початок партнерської співпраці з компанією «Українське Дунайське Пароплавство». Сьогодні Україна ризикує втратити альтернативний канал експорту збіжжя від українських агровиробників: з відкриттям портів Великої Одеси вартість доставки на маршруті Ізмаїл – Констанца дорожча в середньому на 8–10 доларів на т.

У той же час у ситуації, коли Миколаїв як конкурентний ринок перевалки збіжжя заблокований, покладатись на експорт лише через порти Великої Одеси не варто, адже ситуація в Чорному морі може різко змінитись.

Як писав AgroPolit.com, в Молдові відмовились від перевірок українського зерна. Також перебої з електроенергією вбивають українське ягідництво.

в