25 липня 2024, 11:01, Торгівля

В Китаї планують активніше купувати зерно з України

Китай має намір нарощувати імпорт зерна з України та спільно підтримувати міжнародну продовольчу безпеку. Про це заявив глава МЗС Китаю Ван Ї на зустрічі з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою, повідомляє МЗС КНР.

За його словами, у першій половині цього року обсяг торгівлі між Китаєм та Україною продемонстрував швидке зростання. Він додав, що двом країнам потрібно повною мірою використовувати механізми для посилення практичної співпраці в різних сферах.

Кулеба зустрівся з китайським колегою Ван Ї в Гуанчжоу в рамках свого візиту до КНР. Кулеба подякував Ван Ї за запрошення відвідати місто, відзначивши рівень його розвитку та те, що в ньому яскраво видно досягнення китайської політики реформ і відкритості за останні 40 років.

Очільник української дипломатії додав, що російська агресія стоїть не лише на заваді розвитку України, оскільки вона також стоїть на заваді міжнародної стабільності, розвитку добросусідських відносин, в тому числі розвитку торгівлі між Китаєм та Європою.

Кулеба нагадав китайській стороні, що Україна нещодавно розпочала переговори про вступ до ЄС, і це рішення є незворотнім. Він запропонував обговорити двосторонні відносини, зокрема, через призму майбутнього членства України в ЄС та відносин Китаю з Євросоюзом.

Міністр наголосив, що з китайським колегою вони проведуть ґрунтовні та предметні переговори про двосторонні відносини, міжнародний порядок денний і про шлях до миру. Візит Кулеби до Китаю триватиме до 25 липня і відбувається на запрошення китайської сторони.

В останні роки Китай є найбільшим торговим партнером України та найбільшим імпортером української сільгосппродукції. Китай продовжить нарощувати імпорт зерна з України і спільно підтримувати безперебійні логістичні канали та міжнародну продовольчу безпеку», – сказав Ван.

Як писав AgroPolit.com, Євросоюз обмежив ввезення круп з України. Також торгова війна між Китаєм та ЄС вдарила по свиням.

в