24 липня 2024, 18:06, Фінанси

Представники бізнесу визначили оптимальну модель економічного бронювання

Європейська Бізнес Асоціація відпрацювала найбільш реальну модель економічного бронювання і звертається до депутатів з проханням врахувати позицію бізнесу. Про це пише Нrliga.

Протягом червня цього року у Верховній Раді України було зареєстровано чотири пакети законопроєктів, направлених на запровадження так званої системи економічного бронювання. У Європейській Бізнес Асоціації проаналізували усі чотири моделі:

  • перша модель передбачає єдиний військовий збір, який складе 20,4 тис грн в місяць для підприємств та ФОПів;
  • друга — передбачає критерій середньої зарплати у 35 тис. грн для підприємств;
  • третя — передбачає критерій середньої зарплати у 35 тис грн для підприємств та єдиний військовий збір, який складе 20,4 тис грн в місяць для ФОПів;
  • четверта — пропонує скасувати стратегічну модель бронювання і замість неї впровадити виключно економічну зі збором 20,4 тис грн в місяць.

Представники бізнесу зазначають, що перші три моделі, дійсно, можуть стати корисними та важливими для стимулювання економіки. Водночас, якщо наголошувати на тому, яку саме модель підприємці підтримують, то можна констатувати, що найбільше прозорий бізнес схиляється до третьої моделі бронювання, відповідно до якої аби отримати таку можливість бізнесу потрібно мати середню зарплату по компанії в розмірі 35 тис грн, для ФОПа передбачений єдиний військовий збір, який складе 20,4 тис грн в місяць. Це є базовими критеріями для участі компанії.

На додачу до встановлених законопроектом умов бізнес також просить дозволити використовувати економічне бронювання для збільшення квоти бронювання працівників понад 50%.

Для бізнесу важливо, аби дана модель могла працювати паралельно зі стратегічною системою бронювання, тому Асоціація не підтримує четверту модель.

Як писав AgroPolit.com, в Україні назвали три умови для економічного бронювання працівників. Також через повну блокаду кордону з Польщею Україна втратить 7,7 млрд грн.

в