23 липня 2024, 16:01, Торгівля

Євросоюз обмежив ввезення круп з України

Крупи з України — ще один продукт, на який почали діяти обмеження на ввезення до ЄС. Рішення Єврокомісії підтвердив Польському радіо її речник Олоф Ґілл

Раніше Брюссель ввів мита на яйця, цукор і овес. Це наслідок дії угоди ЄС про безмитну торгівлю з Україною, яку понад місяць тому продовжили ще на рік. Угода передбачає так зване екстрене гальмування. Єврокомісія зобов'язана застосувати його, якщо перевищено ліміти імпорту для обраної групи товарів. Ліміти були розраховані на основі імпорту з України до ЄС із середини 2021 року до грудня минулого року. До списку увійшли яйця, цукор, овес і крупи, які вже підпадають під обмеження, а також кукурудза, птиця і мед.

Під час нещодавнього візиту до Брюсселя міністр сільського господарства Чеслав Сєкєрський заявив, що очікує найближчим часом рішення щодо обмежень на імпорт птиці.

Я задоволений, що сьогодні під час дискусії по Україні країни-члени, в цілому, висловили позитивні думки про нові АЗТ, та про запобіжні захисні заходи, що були введені. Це була ініціатива єврокомісара із сільського господарства, — представити ці ліміти на імпорт, і вони працюють. Вони були активовані для трьох продуктів – для цукру, яєць та вівса. Ми спостерігаємо за ситуацією щодо інших чутливих продуктів. Найближчим є мед, експорт якого сягнув вже 89 відсотків від лімітів, кукурудза – 67 відсотків, та курятина – 59 відсотків», – сказав раніше єврокомісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський.

Він зауважив, що дорікання частини європейських політиків та європейської громади на адресу Спільної сільськогосподарської політики ЄС у тому, що вона спрямована на скорочення власного виробництва та на подальше збільшення залежності від імпортованих продуктів, є безпідставними. За словами єврокомісара, ЄС був і залишатиметься найбільшим експортером сільськогосподарських товарів у світі.

Як писав AgroPolit.comЄвросоюз застосовує обмеження на мед з України. Також Продовольча війна Китаю проти ЄС перейшла на новий рівень.

в