23 липня 2024, 11:08, Фінанси

Підвищення акцизів на пальне: законопроєкт підтримали у Верховній Раді України

Верховна Рада ухвалила законопроєкт 11256-2 про підвищення акцизного податку на пальне і за таке рішення проголосував 231 депутат. Про це повідомив заступник голови комітету Верховної Ради з питань податкової політики Ярослав Железняк.

Він додав, що ухвалили і правку, яка підвищує акциз на газ. У пояснювальній записці до законопроєкту обґрунтовували ухвалення закону «приведенням законодавства України до норм законодавства ЄС задля виконання Угоди про асоціацію, з метою встановлення на рівні національного законодавства ідентичних ставок акцизного податку, передбачених Директивою № 2003/96/ЄС».

Закон передбачає наступне:

  • визначення терміну «проміжні продукти» відповідно до Директиви Ради ЄЕС та встановлення ставки акцизного податку на рівні 12,23 грн. за 1 літр;
  • встановлення нових ставок акцизного податку на пальне, які досягнуть мінімального рівня, передбаченого Директивою Ради ЄС, з поступовим підвищенням до 2028 року;
  • уточнення терміну «середньозважена роздрібна ціна продажу сигарет» з включенням податків;
  • значне підвищення акцизів на пальне, зокрема акциз на дизпаливо і основні бензини до 359 євро за 1000 літрів з 2028 року.

Ціна на бензин і дизель зросте на 1,66 грн. у вересні цього року. Європейська комісія підтвердила 7 червня, що дала позитивну усну оцінку прогресу євроінтеграційних реформ України і Молдови, викладених у листопадовому звіті про розширення ЄС.

Початок переговорів не означає швидкого прийняття до ЄС. Голова Євроради Шарль Мішель раніше припустив, що Україна може стати членом ЄС до 2030 року.

Як писав AgroPolit.com, стало відомо, на скільки підвищаться ціни на бензин та дизель. Також аграрії вимагають додаткових пільг на пальне.

в