22 липня 2024, 11:30, Держпідтримка

Оновлений закон про ДАР ухвалили в першому читанні

Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроєкт №11063-д «Про Державний аграрний реєстр» – за проголосував 241 депутат. Про це повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик.

За його словами, ухвалений законопроєкт сприятиме вдосконаленню існуючої системи, що є однією з вимог міжнародних партнерів щодо подальшого розвитку, а також досягненню головної мети – ДАР стане єдиним електронним вікном для спілкування агровиробника та держави.

Що передбачається проєктом закону:

  • розширення кола користувачів ДАР для надання підтримки не лише виробникам сільськогосподарської продукції, а й організаціям водокористувачів, суб’єктам агропромислового комплексу, підприємствам вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу;
  • врегулювання правового статусу ДАР та джерел його фінансування;
  • забезпечення можливості формування витягів з Державного аграрного реєстру;
  • визначення прав та обов’язків користувачів Державного аграрного реєстру;
  • обов’язкове використання даних ДАР при наданні державної підтримки або за рахунок коштів місцевих бюджетів, міжнародної технічної допомоги, грантів у сільському господарстві чи іншої допомоги;
  • надання часткових гарантій за кредитними зобов’язаннями малим і середнім агропідприємцям;
  • страхування сільськогосподарської продукції.

За словами Башлика, ухвалення закону сприятиме використанню ДАР як ефективного інструменту для надання прозорої підтримки агровиробникам. Користувачі для отримання допомоги зможуть подати заявку в зручному автоматизованому режимі.

11063-д − євроінтеграційний закон і команда Мінагрополітики активно працюватиме, аби якомога швидше винести його на розгляд у другому читанні», — пояснив Башлик.

Як писав AgroPolit.com, в Україні назвали три умови для економічного бронювання працівників. Також через повну блокаду кордону з Польщею Україна втратить 7,7 млрд грн.

в