18 липня 2024, 18:01, Фінанси

Угоду про вільну торгівлю між Україною та Туреччиною оцінили у $10 мільярдів

Ратифікація угоди про вільну торгівлю швидко підвищить товарообіг між Україною та Туреччиною до 10 млрд доларів на рік. Про це Надзвичайний та Повноважний Посол України в Туреччині Василь Боднар сказав у коментарі турецькому виданню Dünya.

Турецькі компанії продовжують інвестувати в Україну попри війну — вони становлять 13,1% від загальної кількості іноземних компаній. За словами посла, ратифікація Угоди про вільну торгівлю стане історичним поворотним моментом у відносинах України з Туреччиною.

Боднар назвав турецьких інвесторів «взірцем» для інших іноземних інвесторів, зокрема після початку повномасштабної війни рф проти України. За словами дипломата, особливу увагу турецькі підприємці приділяють розвитку відновлюваної енергетики в Україні.

Минулого тижня в Анкарі відбулася зустріч делегацій України і Туреччини в рамках підготовки до імплементації Угоди про вільну торгівлю між країнами. Також у Чернівцях відбувся перший українсько-турецький бізнес-форум; на ньому підприємці двох країн шукали можливості розвитку двосторонньої співпраці.

У 2023 році загальний обсяг торгівлі сягнув приблизно 7,5 млрд доларів. Туреччина традиційно відіграє важливу роль у зовнішній торгівлі України. Після початку вільної торгівлі Україна та Туреччина швидко досягнуть мети у 10 млрд доларів двосторонньої торгівлі, яку оголосили президенти України та Туреччини на зустрічі в Стамбулі в березні цього року. Попри війну громадяни Туреччини заснували 354 нові компанії в Україні Турецький бізнес становить 13,1% від загальної кількості іноземних компаній… Ми вдячні турецькому діловому світу за довіру до нашої країни», – сказав Василь Боднар.

Як писав AgroPolit.comЧорне море неможливо розмінувати. Також в Україні затримали іноземний корабел.

в