18 липня 2024, 13:35, Земля

Адвокат розповів, як правильно скласти договір оренди землі

Заступник голови Комітету Національної асоціації адвокатів України з питань земельного та аграрного права Дмитро Навроцький розповів, як підписати договір оренди землі правильно, на що варто звернути увагу та яких помилок припускаються в цьому. Про це пише finance.ua.

Він зробив акцент на помилках, які допускає особа, купуючи або беручи в оренду земельну ділянку. Наприклад, людина після укладання відповідного договору не здійснює державну реєстрацію відповідного права у реєстрі. Це призводить до того, що одна та саме земельна ділянка може бути продана, або передана в оренду два, три та чотири рази. Хто перший зареєстрував відповідне право, той буде фактично власником.

«Якщо ви вступаєте в орендні правовідносини, здійсніть одразу державну реєстрацію відповідно до права оренди за собою. Не треба чекати», — наголосив Навроцький.

Другою помилкою адвокат назвав відсутність укладання договору нотаріальної форми.

«Якщо ви виступаєте як інвестор і плануєте в майбутньому інвестувати й укладати договір оренди, то ви можете наполягати на нотаріальній формі. Як захищає взагалі нотаріальна форма? Найпопулярніші випадки в судах, що людина впродовж 10 років отримує орендну плату і на останній рік закінчення приходить й каже: ви мені не сплачували, ви за цим договором незаконно користувалися земельною ділянкою, оскільки я його не підписувала. Експертиза показує, що підписана вона була іншою людиною. Тобто, за 10 років кошти не повертаються, тому що ви фактично користувались, але як агрохолдинг чи агропідприємець. Тому звертайте увагу, якщо це 1, 2, 3, 5 договорів, все одно укладайте нотаріальні форми», — сказав Навроцький.

Окремо фахівець виділив три основні умови договору, які мають бути чітко визначені: сам об’єкт, який береться в оренду або група об’єктів, терміни оренди й орендна плата.

в