21 липня 2024, 09:04, Торгівля

Румунія створила нову якірну стоянку для українського зерна

Румунія у вересні 2024 року збирається відкрити додаткову якірну стоянку в Констанці для експорту українського зерна. Про це повідомив генеральний директор «Українського Дунайського пароплавства» Дмитро Москаленко.

За його словами, румунські колеги повідомили про відкриття додаткової якірної стоянки під час чергової онлайн-зустрічі у форматі Quint за участю представників Європейської комісії, уряду США, Уряду Республіки Молдова, Румунії та України.

Москаленко розповів, що у 2023 році саме УДП було одним з ініціаторів створення якірної стоянки у Констанці, оскільки потужності терміналів порту не вистачало для перевалки зернового потоку з України. На той час в порту перебувало до 600 барж з зерном, очікування на вивантаження могло тривати 30 – 40 днів. Тепер флот УДП знову повертається до перевезень зерна з українських портів до Констанци.

Він зазначив, що експорт українських зернових через Дунай збережеться лише у випадку здешевлення усіх складових логістичного ланцюгу. Порівняно з минулим роком ставки фрахту на річкові перевезення з України в Румунію знизились втричі. Завдяки різкому збільшенню поставок з України та поточним інфраструктурним проектам, чорноморський порт Румунії Констанца зафіксував найвищий експорт зерна у 2023 році.

«Поява якірної стоянки — це можливість посилити конкурентні переваги дунайського напряму експорту. Тепер очікуємо на умови. Працюємо над зменшенням тарифу на залізничні перевезення до Ізмаїлу. Слово за румунськими партнерами. Проєкт стоянки буде успішним, якщо суттєво скоротити витрати на обробку вантажу. Наша спільна задача — щоб зерновий експорт через Дунай витримував конкуренцію з Одеськими портами. Це єдина можливість зберегти зацікавленість бізнесу», – заявив Москаленко.

в