18 липня 2024, 08:30, Фінанси

В Україні запустили єБронювання: воно працює через Дію

Нова функція бронювання від мобілізації для бізнесу вже повноцінно запущена на державному порталі Дія. Про це повідомляє Укрінформ.

Відтепер працівників з критично важливих підприємств і тих, які забезпечують потреби ЗСУ, бронюватимуть через портал Дія. Сервіс усуває людський фактор та пришвидшує процес до години. Жодних перевірок вручну тижнями.

Рішення з бронювання ухвалює не людина, а кілька автоматичних перевірок у реєстрах. У межах бета-тесту вже забронювали 929 працівників онлайн. Спочатку керівники держустанов, компаній подають списки військовозобов’язаних на бронювання. І засвідчують заяву електронним підписом.

Далі система онлайн перевіряє, чи:

  • підприємство є критично важливим;
  • працівник офіційно працевлаштований;
  • дані працівника є в реєстрі Оберіг.

Після цього Дія надішле сповіщення керівнику про результат розгляду протягом доби. Якщо відповідь позитивна — у працівника оновиться інформація в застосунку Резерв+. Також витяг про бронювання можна буде завантажити на порталі й за потреби роздрукувати.

Напередодні заступниця міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Катерина Черногоренко повідомила, що Міноборони активно працює над послугою «єБронювання». Спочатку функція була на етапі тестування, і вже є результат — кілька сотень успішних бронювань.

Наприкінці червня міністр цифрової трансформації Михайло Федоров анонсував, що послуга бронювання від мобілізації запрацює в Дії вже найближчими тижнями. В Мінцифри розповіли, що процес бронювання військовозобов’язаних від мобілізації через Дію буде максимально спрощеним та швидким. Рішення про дозвіл або відмову забронювати громадянина від мобілізації буде надходити протягом години з моменту подачі в Дії відповідної заяви його роботодавцем.

Як писав AgroPolit.com, в Україні від економічного бронювання планують отримати 200 млрд грн. Також стало відомо, коли запрацює економічне бронювання.

в