17 липня 2024, 16:04, Фінанси

Експерт назвав три головні проблеми агросектору, які Кабмін має негайно вирішити

Для вирішення гострих проблем аграрного сектору Уряд має зосередитись на трьох пріоритетах: розробці та впровадженні Антикризової програми продовольчої безпеки, євроінтеграції галузі, а також спрямувати державну підтримку на будівництво аграрними компаніями власної енергогенерації. Про це заявив виконавчий директор Спілки молочних підприємств України Арсен Дідур, пише «Бізнес Цензор».

Наразі галузеві бізнес-асоціації аграрного сектору ведуть активний діалог з колегами з європейських країн щодо вивчення і підготовки до впровадження європейських стандартів продуктів харчування.

Арсен Дідур  наголосив, що Уряд має синхронізувати цю активність, створивши разом з бізнесом прозору дорожню карта євроінтеграції аграрного сектора. За його словами, Спілка молочних підприємств України готова стати активною частиною платформи з напрацювання універсальних рішень у сфері економічної євроінтеграції.

Арсен Дідур зауважив, що програми стимулювання розвитку бізнесу Уряд безумовно має привʼязувати до «соціального контракту».

Два з половиною роки війни дали нам добре зрозуміти, що якщо ми не виробляємо якісь товари, зовсім не факт, що наші держави-партнери автоматично готові допомогти з імпортом. Відтак, переробка аграрної сировини і виробництво продуктів харчування в Україні має стати більш вигідним, ніж банальний сировинний експорт. Стимулювання інвестицій в переробку має бути відображене в усіх державних програмах підтримки бізнесу: від кредитів «5-7-9» до грантових програм. Компанії, отримуючи підтримку від держави, мають думати ширше, ніж тільки про прибуток. Водночас і сама державна підтримка має розподілятись справедливо. Підтримка нестійких збиткових бізнесів тільки тому, що вони підпадають під категорії «малих» чи «сімейних», виглядає безперспективно та популістично», — відзначив Арсен Дідур.

Як писав AgroPolit.com, в Молдові відмовились від перевірок українського зерна. Також перебої з електроенергією вбивають українське ягідництво

в