17 липня 2024, 08:37, Фінанси

Не один проєкт не отримає 100% підтримки: у Раді скептично ставляться до економічного бронювання

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук розповів, що залишається скептиком щодо реалізації ідеї економічного бронювання. Про це пишуть «Українські Новини».

Спікер парламенту вважає, що жоден із наявних законопроєктів про економічне бронювання не набере одностайної підтримки в залі Ради. Депутати пропонують дозволити бізнесу бронювати працівників за умови сплати за кожного із них 20 тис. грн військового збору щомісяця.

Проблема – встановити справедливі умови, які не спровокують негативну реакцію суспільства. Для цього народні депутати вирішили запропонувати одразу п’ять альтернативних законопроєктів. Головним ініціатором є очільник комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха, він зареєстрував у парламенті три документи з різними ідеями щодо впровадження економічного бронювання.

Зараз розглядають такі варіанти економічного бронювання:

  • для працівників – наявність середньої зарплати на підприємстві не менше 12 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (36336 грн), відсутність боргів;
  • для ФОПів – реєстрація в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб і громадських формувань щонайменше за 6 місяців, дохід за місяць мінімум 61 200 грн, збір у розмірі 1 200 неоподаткованих мінімумів (20 400 грн);
  • для підприємств – сплата ЄСВ у розмірі понад 40 000 грн, штат від 10 осіб;
  • змішана модель з військовим збором за найманих працівників (20 400 грн) і витратами для ФОПів.

Що стосується мене, я поки залишаюся, як і був, скептиком щодо реалізації цієї ідеї. Але ще раз кажу, все в дискусіях, ми можемо подивитися. Мені потрібні конкретні цифри, конкретна математика, що ми з того отримаємо. І головне, чи забезпечить це рівність в українському суспільстві. Чи не буде це такого, що війна стане просто справою тих, хто не може сплатити», – зазначив Стефанчук.

Як писав AgroPolit.com, в Україні від економічного бронювання планують отримати 200 млрд грн. Також стало відомо, коли запрацює економічне бронювання.

в