15 липня 2024, 13:31, Рейдерство

В Україні затримали іноземний корабель: рашисти використовують новий трюк для крадіжки зерна

Іноземний корабель, який допомагав рф вивозити з окупованого Криму українське зерно і затримали на Дунаї, зараз перебуває в українському порту – власники, щоб уникнути покарання, вдаються до хитрощів, зокрема змінюють прапор. Про це у телемарафоні повідомив речник Військово-Морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.

За його даними, іноземне вантажне судно, яке на користь рф вивозило з анексованого Криму українське зерно, зараз перебуває в одному з українських портів. Як уточнив речник, власники подібних судів дуже часто вдаються до хитрощів.

Затримали судно підрозділи, які підпорядковуються ВМС ЗСУ у своїй зоні відповідальності. Яке саме покарання матимуть відповідні особи, покаже практика. Підпорядковані ВМС ЗСУ структури затримали на Дунаї вантажне судно , яке всупереч українському та міжнародному законодавству заходило в окуповані рф українські порти з комерційною метою. Іноземне судно Usko Mfu під прапором Камеруну затримано через те, що воно незаконно перетинало кордони України та перевозило вантажі до окупованого рф Севастополя та з нього.

Вони змінюють, як прапор країни, до якої належить зареєстроване судно, так і назву, безпосереднього власника, так і команду, капітана. У результаті після скоєння таких злочинів так само дуже важко знайти відповідальних. Але в цьому конкретному випадку інформація була оперативно зібрана та ми виконували відповідні функції у рамках чинного виробництва. Ми це судно затримали встановленим порядком, у рамках українського законодавства, чинного міжнародного законодавства. Іншого вибору ми й мати не могли, бо не можна порушувати законодавство, незаконно перетинати український кордон і ніяк не нести за це відповідальність. Звинувачення дуже серйозне – незаконне перетин кордону», – сказав Плетенчук.

Як писав AgroPolit.com, корабель з Камеруну допомагав рашистам красти українське зерно. Також Туреччина, Румунія та Болгарія почали розміновувати Чорне море.

в