12 липня 2024, 16:08, Рослинництво

Зміна клімату в Україні дозволить отримати ще більше бавовнику

Кліматичні зміни зробили південь України подібним до Аризони – тут уже сіють бавовник і приглядаються до цукрової тростини. Про це повідомляє видання «Ліга»

У центральних областях нікого не дивують два врожаї картоплі. На півночі вже не потрібне осушення та все частіше вирощують соняшник. Клімат в Україні теплішає швидше, ніж у Європі – тепер середньорічна температура в Києві становить +10,7°C.

Від 14 травня 2024 року, коли президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про поширення сортів бавовнику в Україні», минуло лише два тижні, як цю культуру посіяли на Одещині. Причина такого поспіху – для визрівання бавовнику необхідно отримати певну кількість тепла. Лише зрілий бавовник підходить для виготовлення вибухівки для ЗСУ, якої зараз дуже не вистачає.

Південні райони Херсонської, Миколаївської, Одеської та Запорізької областей належать до термічних зон із сумою температур від 3400 градусів C до 3700°C. Останні 20 років в Україні є майже безперервним періодом потепління. За цей час був лише один рік, у якому середня температура наближалась до кліматичної норми. В інші роки фактичні температури зростали й суттєво перевищували норму.

У 2023 році середньорічна температура по країні склала +10,8°C, що на +3°C, майже на третину, вище за кліматичну норму. Саме на Одещині, де і посіяли перші поля бавовнику, середня температура минулого року сягнула +12,4°C. Такий показник лише на +1,5°C менший, ніж був на полях біля Ташкента 40 років тому, коли Узбекистан уже був відомим на весь світ центром вирощування бавовнику. Через глобальне потепління в Україні південні природні зони почали свій наступ на північ. В окремих районах Одещини та Херсонщини вже формуються певні ознаки пустельного клімату. В таких умовах сільське господарство тут критично залежить від кількості опадів.

Як писав AgroPolit.comбавовник на Одещині має дати перші паростки за кілька тижнів. Також в Україні хочуть відродити вирощування бавовнику, з якого виробляють порох.

в