12 липня 2024, 11:05, Торгівля

Справедливий мир, зернова угода, продовольча безпека: про що домовились Зеленський і Ердоган

Президент України Володимир Зеленський зустрівся із президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом. Про це повідомили пресслужби обох глав держав.

Лідер Туреччини повідомив українському колезі про те, що розпочав зусилля з відновлення Чорноморської зернової ініціативи. Ердоган наголосив, що Туреччина “докладає  зусиль для того, щоб завершити українсько-російську війну справедливим миром” та готова бути посередником у цому процесі.

Зеленський назвав  зустріч із Ердоганом «продуктивною» та подякував йому за зусилля  з повернення додому полонених українців. Він також зазначив, що сторони готуються провести в Туреччині конференцію, присвячену продовольчій безпеці та свободі судноплавства у межах імплементації рішень Саміту миру.

Слід зазначити, що Чорноморська зернова ініціатива, або зернова угода, припинила дію через вихід з неї рф. Натомість Україна самостійно гарантувала безпеку суден, що рухаються  зерновим коридором. Міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан заявляв, що його країна пропонує створити мирну платформу для припинення російсько-української війни. При цьому рф Ердоган у ролі посередника на переговорах не подобається. Про те, що він нібито не може ним бути заявив прессекретар путіна Пєсков.

Як писав AgroPolit.com, Зеленський і Ердоган разом намагаються відновити зернову угоду. Також українські порти готові до експорту продовольства.

в