12 липня 2024, 08:38, Торгівля

Перебої з електроенергією вбивають українське ягідництво

В результаті обстрілів росіянами енергетичної інфраструктури в українських ягідників з'явились кілька проблем. Про це повідомляє 24 канал.

Відсутність електроенергії не лише впливає на якість нинішнього врожаю, а й на формування наступного. Сьогодні найголовніша проблема – це електроенергія. Саме через неї зростатиме ціна та собівартість продукції.

Якщо в Європі є міжнародна ціна на малину, то, відповідно, виробники експортують і підлаштовуються під цю ціну. Тоді сировину купуватимуть дешевше. Часті відключення електроенергії можуть стати причиною інших проблем у деяких господарствах України. Це може вплинути на майбутню врожайність.

Якщо часто вимикатимуть світло, підприємства не будуть встигати поливати рослини, а це критично зменшить врожайність. Будь-яка ягідна, кісточкова, плодова або навіть овочева культура, майже завжди повинна вирощуватись на зрошенні. Бо без зрошення просто неможливо щось планувати. В такому випадку один рік ви будете збирати три тонни з гектара, інший рік – десять, а потім знову дві-три тонни.

Переважна більшість підприємств, які вирощують ягоди, можуть вирішити це питання за допомогою генераторів. Для цього потрібно не так вже й багато кіловат.

Детальніше про маніпуляції УЗ читайте в матеріалі: «Степан Чернявський: Укрзалізниця готує новий ціновий бум на вантажні перевезення зернових».

в