11 липня 2024, 16:02, Торгівля

Стало відомо, коли завершиться робота над методикою визначення країни походження зерна

У Мінагрополітики заявили про те, що до кінця серпня аграрне міністерство Великої Британії має завершити роботу над методикою верифікації зерна походженням з України, яка дозволить визначати, чи не везуть росіяни на продаж під виглядом свого зерна крадене з українських територій. Про це в коментарі Укрінформу розповів заступник міністра аграрної політики та продовольства Віталій Головня.

За його словами, у литовських портах будуть розгорнуті спеціальні лабораторії, які по відібраних з суден зразках збіжжя встановлюватимуть країну його походження. Британії вже передані зразки українського зерна для встановлення його «генетичного коду».

Це частина тих зразків, які щороку кожен регіон передає в науково-дослідний Інститут експертизи сортів рослин для досліджень. За роки установа накопичила достатню генетичну базу, яка тепер дозволить довести справжнє походження збіжжя, яке росіяни продають як своє.

Разом з міністерствами сільського господарства Великої Британії та Литви ми створили тристоронню групу, яка напрацьовує методологію визначення походження зерна на генетичному рівні. До кінця серпня британська сторона має надати готову систему верифікації і методи, по яких працівники відповідних лабораторії у Литві будуть перевіряти це зерно. У вересні планується провести навчання, сподіваємося, що до кінця року ми вже матимемо результат. Чому у Литві? Тому що дуже багато зерна російського та білоруського походження відправляються саме з литовських портів. І цей аналіз дозволить нам фіксувати, чи не везуть під виглядом того зерна вкрадене українське, або чи не роблять з різного зерна мікс. На такому міждержавному рівні це перша ініціатива, раніше такі аналізи компанії замовляли в одноосібному порядку, наприклад, для проведення судових експертиз.», — розповів Головня.

Як писав AgroPolit.com, в Україні назвали три умови для економічного бронювання працівників. Також через повну блокаду кордону з Польщею Україна втратить 7,7 млрд грн.

в