10 липня 2024, 11:09, Держпідтримка

В Україні перезапустили кешбек за сільгосптехніку: плюси та недоліки

В Україні з березня 2024 року поновлено програму компенсації частини вартості сільгосптехніки українського виробництва, проте експерти не тільки її хвалять, але й висувають ряд зауважень. Про це повідомляє Delo.ua.

Учасники ринку оцінюють програму компенсації 25% вартості обладнання позитивно, як інструмент, здатний створити в Україні потужний кластер виробництва сільгосптехніки. До його переваг відносяться посилені вимоги до локалізації.

Це дозволяє унеможливити доступ до переліку вітчизняних виробників компаніям, котрі намагаються продавати іноземну техніку під виглядом вітчизняної. В Україні відсутнє виробництво оцинкованого стального профілю потрібної якості, тому виробники силосів змушені працювати з іноземною продукцією. Проте доступні інші комплектуючі українського виробництва: вентилятори, кріплення, вимірювальні засоби тощо.

Агровиробнику цілком реально отримати всі документи для участі в програмі компенсації. Угоди купівлі-продажу здійснюються лише через комерційні банки, котрі мають підписані меморандуми з Мінфіном. Це мінімізує шанс фіктивних продажів, а виплати нараховуються автоматизовано на ті самі рахунки в тому ж банку, без прямої участі чиновників.

Держдопомога в вигляді кешбеку покупцю не субсидує виробника обладнання, спрощуючи для нього умови роботи. На українському ринку елеваторного обладнання працює близько двадцяти підприємств, серед яких і іноземні. Сильна конкуренція не дозволяє виробникам за спільною змовою підіймати ціни вище ринкових, тож держдопомога допомагає галузі, але підтримує її в тонусі.

Власне виробництво сільгосптехніки та деталей до неї — очевидний спосіб скоротити відтік валюти з України та підтримати курс гривні. Ініціатива дозволить лише в короткостроковій перспективі зменшити частку імпорту сільгосптехніки приблизно на 10%.

Як писав AgroPolit.com, в Україні розглядають оновлений законопроєкт про ДАР. Також став доступний повний перелік програм допомоги, якими можуть скористатися аграрії.

в