9 липня 2024, 08:27, Фінанси

В Україні зареєстрували альтернативний законопроєкт про економічне бронювання

Законопроєкт №11332-2 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вимог до сплати єдиного соціального внеску для здійснення бронювання військовозобов`язаних» внесли до Верховної Ради. Про це повідомляє AgroPolit.com.

Основні цілі законопроекту включають:

  • забезпечення безперебійної роботи підприємств, установ та організацій, що мають, в тому числі, критичне значення для економіки та життєдіяльності населення в цілому в умовах мобілізації;
  • встановлення чітких критеріїв і порядку бронювання військовозобов'язаних, які працюють у важливих сферах економіки;
  • загальне підвищення ефективності мобілізації і забезпечення можливості функціонування критично важливих для економіки України підприємств, установ та організацій.

Законопроєк пропонує до скасування воєнного стану в Україні суб’єктам господарювання, які здійснюють бронювання військовозобов’язаних працівників сплачувати до державного бюджету збір за бронювання військовозобов’язаних у сумі 1200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Визначити, що бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють або проходять службу на підприємствах, в установах і організаціях, які сплачують Єдиний соціальний внесок більше ніж еквівалент п’ять мінімальних заробітних плат та мають штатну чисельність працівників від 10 осіб – до 50% кількості призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Прийняття законопроекту сприятиме:

  • підвищенню рівня національної безпеки та обороноздатності держави, в тому числі, шляхом сталого розвитку суб’єктів господарювання та промислового виробництва, в умовах воєнного стану;
  • забезпеченню стабільного функціонування підприємств, установ і організацій в умовах воєнного стану;
  • покращенню організації бронювання військовозобов'язаних;
  • зміцненню економічної стабільності та життєдіяльності населення в умовах особливого періоду;
  • збільшенню надходжень до державного бюджету України, які можуть бути спрямовані на потреби Збройних Сил України.

Як писав AgroPolit.com, експерт розповів, як позбутися корупції при бронюванні. Також в Україні ринок тіньового бронювання сягає $700 млн на рік.

в