7 липня 2024, 13:33, Держпідтримка

Програма «5–7–9» перетворюється на популізм: держава заборгувала майже 6 млрд грн

Програма пільгових кредитів «5–7–9» заганяє державу в борги, не приносячи очікуваних економічних ефектів. Про це повідомляє ZN.UA.

В останньому звіті НБУ про фінансову стабільність окремий розділ присвячено програмі «Доступні кредити 5–7–9%» зазначається, що програма відіграла важливу роль у підтримці клієнтів у критичні періоди, зокрема 2022 року після початку повномасштабного вторгнення Росії, а потім іде очікуване: «Однак її масштаб перевищив можливості держави, тому виник значний борг перед банками».

На початку 2024 року борг держави за компенсаціями банкам — учасникам програми «5–7–9» становив 7 млрд грн, до початку червня трохи скоротився до 5,8 млрд. Через періодичні затримки з фінансуванням програми виникла невизначеність і для банків, і для позичальників. Банки вже не поспішають кредитувати за програмою через наявні борги перед ними. Позичальники не прагнуть укладати угоди поза програмою, сподіваючись скористатися її пільговими умовами. Укладання нових угод і пролонгація старих призупинилися, кредитування сповільнилося.

Протягом 2022–2023 років уряд 16 разів вносив зміни до програми, в основному підвищував кредитні ліміти та розширював перелік напрямів кредитування. Державну підтримку може одержати широке коло позичальників незалежно від їхньої реальної потреби в державній допомозі.

Отримуючи позику, клієнт часто віддає перевагу банкам, які швидше ухвалюють рішення. Це спонукало банки спростити процедури узгодження кредитів за програмою. У результаті такого спрощення іноді менше уваги приділяється оцінці спроможності боржника повернути кредит.

За умовами програми банк перестає отримувати компенсацію відсотків у разі порушення клієнтом умов кредитного договору. Тому іноді фінустанови зацікавлені не визнавати кредиту проблемним якомога довше.

Як писав AgroPolit.com, в Україні розглядають оновлений законопроєкт про ДАР. Також став доступний повний перелік програм допомоги, якими можуть скористатися аграрії.

в