6 липня 2024, 15:01, Рослинництво

В Україні переглянули прогноз щодо урожаю

У Міністерстві аграрної політики та продовольства переглянули прогноз щодо майбутнього врожаю, збільшивши його з 74 до 77 млн ​​т. Про це в ефірі телемарафону розповів виконувач обов'язків міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

56 млн т із заявленої кількості будуть зернові та зернобобові, а 21 млн т – олійні культури. На сьогодні в країні вже зібрали понад 3 млн. т зернових: зокрема, було зібрано по 1,5 млн. т пшениці та ячменю. Також йде активний збір ріпаку та гороху.

Якщо новий прогноз виправдається, то показники врожаю виявляться приблизно на 7% нижчими за торішні, які становили 82 млн т. Також варто зазначити, що якщо йдеться про пізні культури, зокрема, кукурудзу, сою та соняшник, зараз ще триває активна фаза вегетаційного розвитку. Тому погодні чинники у липні-серпні можуть суттєво вплинути на кінцеві показники.

Основний збір розпочали з південних регіонів країни і зараз він уже перейшов до центральних та східних областей. При цьому ячмінь озимий почали збирати практично у всіх областях. Слід зазначити, у червні в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький заявив, що працівників аграрного сектору бронюватимуть від мобілізації. Це рішення має сприяти безпечному збиранню врожаю.

Як писав AgroPolit.comукраїнські аграрії витримали логістичний виклик і зможуть платити менше. Також в Україні запускають систему визначення зерна, вкраденого рашистами.

в