5 липня 2024, 16:00, Фінанси

В Україні можуть збільшити терміни повернення валютної виручки для аграріїв

У НБУ почали вивчати клопотання Кабміну щодо збільшення терміну обов’язкового повернення валютної виручки агровиробниками до 120 днів. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний під час засідання Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, передає Укрінформ.

За його словами, Нацбанк зацікавлений в максимально ефективній реалізації експортної експансії. Посадовець при цьому зауважив, що експортна виручка є головним джерелом наповнення золотовалютних резервів.

Нацбанк з 11 листопада 2023 року скоротив граничні строки розрахунків за операціями з експорту аграрних товарів зі 180 до 90 календарних днів.

Ми розглядаємо зараз відповідне клопотання уряду про збільшення термінів повернення валютної виручки з 90 до 120 днів. І мені видається, що ми наближаємося до загальноприйнятної позиції. За потребами аграріїв ми також бачимо проблему зростання обсягів неповернення експортної виручки, тому так прискіпливо підходимо до цього питання. Наш сьогоднішній діалог з галузевими асоціаціями, Мінекономіки є дуже корисним для пошуку саме тієї моделі, яка дозволяє водночас врахувати інтереси галузі та не підважити надходження експортної валютної виручки. Відбувається ефективна комунікаційна робота, і я налаштований оптимістично», – зазначив Пишний.

Як писав AgroPolit.comУкрспирт майже став банкрутом. Також в НБУ заявили, що аграрії зможуть забезпечити експорт морем.

в