5 липня 2024, 13:34, Торгівля

F-16 будуть охороняти кораблі з українським зерном в Чорному морі

Постачання Україні винищувачів F-16 американського виробництва, яке, як очікується, відбудеться найближчим часом, дозволить позбавити рф переваги в небі над Чорним морем. Про це заявив командувач ВМС України віце-адмірал Олексій Неїжпапа, пише Reuters.

Україна, яка не має у своєму розпорядженні великих військових кораблів, використовувала катери без екіпажу, начинені вибухівкою, для націлювання на російські кораблі, а також обстрілювала об’єкти флоту та інші військові цілі в Криму ракетами Storm Shadow і ATACM.

Практично всі основні боєздатні кораблі виведені противником з головної бази Чорноморського флоту. Україна знищила або пошкодила 27 військово-морських кораблів, у тому числі п'ять, які були знищені морськими мінами, встановленими українськими безпілотниками біля Севастопольської бухти.

Олексій Неїжпапа підкреслив, що поставка американських винищувачів F-16, яка, як очікується, відбудеться незабаром, стане поштовхом, який дозволить кинути виклик тому, що він назвав «повним домінуванням» рф в небі над Чорним морем.

F-16 з відповідним озброєнням зможуть відкидати російські військові літаки. Північно-західна частина Чорного моря, зокрема коридор для цивільних суден, буде майже на 100% захищена», — сказав Неїжпапа.

Він додав, що Україна хотіла б розширити свій судноплавний коридор, який наразі включає морські перевезення лише з трьох основних портів Одеси, включивши в нього порти Миколаєва та Херсона, але це неможливо.

За його словами, цивільні судна супроводжуються патрульними катерами в деяких районах для захисту від мін, а протиповітряна оборона забезпечує прикриття як портів, так і коридорів. Обсяг вантажоперевезень коридором стабілізувався за останні шість місяців, Україна щоденно здійснює два конвої суден порівняно з одним у 2023 році.

в