5 липня 2024, 11:03, Фінанси

Експерт розповів, як позбутися корупції при бронюванні

Єдина можливість подолання корупції при бронюванні полягає в застосуванні економічного бронювання із прозорою і зрозумілою для всіх системою. Про це заявив Голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук в коментарі для AgroPolit.com.

За його словами, в таких умовах, за кожну заброньовану людину має бути встановлена разова плата, а потім щомісяця власник має платити за кожного співробітника доволі значущі суми. Експерт наголосив, що ця сума повинна надходити не у вигляді податків, а як додатковий платіж.

За його словами, в такому разі у роботодавців зростуть затрати на оплату праці, але Україна отримає зрозумілу систему. Борис Кушнірук наголосив, що у агрохолдингів грошей на економічне бронювання вистачить.

Він додав, що агрокомпанії є важливими, бо вони формують виробництво продукції і надходження податків.

Будь-який власник компанії за кожного працівника має сплатити певну суму.  Значна частина наших агроолігархів призовного віку, але їх у ЗСУ нема. Я вважаю, що бронь для власників компаній – це правильно. Якщо забрати людину, яка є власником чи менеджером компанії, держава втратить податки та надходження до державного і місцевих бюджетів. А купа людей втратить роботу. Від цього ніхто не виграє», – зазначив Борис Кушнірук.

Детальніше про вплив мобілізації на агросектор читайте в матеріалі: «Економічне бронювання: експерти заявляють, що агросектор не витримає більше року».

Як писав AgroPolit.com, відсутність економічного бронювання негативно впливає на ринок. Також в Україні не вистачає трьох мільйонів аграріїв.

в