5 липня 2024, 08:30, Фінанси

В Україні ринок тіньового бронювання сягає $700 млн на рік

За попередніми підрахунками ринок тіньового бронювання від мобілізації в Україні сягає $700 млн на рік. Про це заявив юрист, правозахисник, голова Комітету з питань економічного розвитку ВРУ, народний депутат, член фракції «Слуга народу» Дмитро Наталуха, повідомляє Громадське радіо.

«Напевно, публічно не маю права це говорити. Але за нашими розрахунками, у нас ринок тіньового бронювання стартує від 700 мільйонів доларів на рік», – зазначив Наталуха.

За його словами, зараз 565 тис. людей є заброньованими, але ця цифра динамічна і може різко змінюватись. Народний депутат розповів, що кількість офіційно працевлаштованих чоловіків мобілізаційного віку складає 2,6 млн.

Нардеп повідомив, що в Україні з офіційно працевлаштованих — близько 2,62 млн людей є найманими працівниками мобілізаційного віку. Дмитро Наталуха повідомив і про дослідження щодо галузей, у яких найбільше бронюють працівників.

За його словами, переважна більшість заброньованих є в енергетичній галузі та агропромисловому секторі. Нардеп уточнив, що в аграрному секторі забронювали 15% працівників.

За словами Наталухи, 938 тис. чоловіків призовного віку виявилися людьми, про яких держава не знає нічого, окрім ідентифікаційного коду. Нардеп зауважив, що ці громадяни не є учасниками економічних процесів, вони не за кордоном, не служать, не аспіранти, не мають інвалідності.

«Слуга народу» додав, що для пошуку таких людей державі треба витрачати ресурси. Він зауважив, що в Україні не завжди хочуть витрачати ресурси та обирають простіший шлях. На думку депутата, цей шлях полягає в тому, щоб взяти наявні реєстри, обрати офіційно працевлаштованих співробітників та взаємодіяти з ними.

Наталуха повідомив, що законотворці спробували повністю відмовитися від всіх критеріїв у будуванні моделі щодо бронювання, бо кожного разу вони впирались у несправедливість.

Як писав AgroPolit.com, в Україні обіг харчових добавок буде відбуватися за стандартами ЄС. Також в Україні не вистачає трьох мільйонів аграріїв.

в