4 липня 2024, 13:50, Земля

В Україні не вистачає трьох мільйонів аграріїв

Через мобілізацію в агросекторі найбільше не вистачає спеціалістів, залучених безпосередньо до збору врожаю. Про це заявив президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід Козаченко в ексклюзивному коментарі для AgroPolit.com.

Він повідомив, що ситуація найбільш складна з трактористами, комбайнерами, агрономами. За словами фахівця, раніше в цьому сегменті теж було найбільше вакансій, але зараз показник досяг 160 вакансій на одного спеціаліста.

Для порівняння, до початку повномасштабної війни ця цифра становила 14 – 16 вакансій на людину. Дефіцит зріс більш ніж в десять разів. Леонід Козаченко підрахував, що дефіцит робітників в агросекторі після початку війни досяг 3 млн людей і прийом на роботу жінок не може виправити положення. Він зауважив, що традиційно в агросекторі працювало найбільше жінок в таких сферах, як бухгалтерія, економіка, торгівля, ветеринарія.

В агрономії жінки працювали в основному в садових центрах. Їх не було на традиційних фермерських господарствах і великих сільгосппідприємствах. Зараз в сільському господарстві працюють 2,8 млн. людей. Дефіцит складає – 3 млн працівників. З цієї цифри, 70% припадає на фермерів, які працюють на комбайнах, тракторах, вантажних автомобілях. Це питання треба вирішувати», – зазначив Козаченко.

Детальніше про вплив мобілізації на агросектор читайте в матеріалі: «Економічне бронювання: експерти заявляють, що агросектор не витримає більше року».

Як писав AgroPolit.com, представники бізнесу закликали владу негайно вирішити ключові проблеми із бронюванням. Також уряд змінив критерії бронювання працівників.

в