3 липня 2024, 13:30, Торгівля

Україна та Норвегія домовились про продовження транспортного безвізу

Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури України та Міністерству транспорту Норвегії вдалося домовитися про продовження транспортного безвізу до 30 вересня 2024 року. Про це повідомили в Мінінфраструктури.

На серпень запланували засідання профільної комісії. На ньому планують офіційно продовжити транспортний безвіз з Норвегією. Лібералізація вантажних перевезень між Україною та Норвегією розповсюджується на транспортні засоби, що відповідають стандарту екологічності Євро-5, або більш високому.

При перевезеннях водії повинні будуть надавати сертифікат, який підтверджує екологічний клас вантажного автомобіля. Україна та Норвегія вперше домовились про транспортний безвіз у серпні 2023 року. Відповідна угода укладена до 30 червня 2024 року.

Українські перевізники можуть користуватися транспортним безвізом із 37 державами. До відповідного переліку входять і країни Європейського Союзу.

Україна за останній рік досягла згоди щодо лібералізації вантажних перевезень не лише з Норвегією, але й з Чорногорією, Грузією, Молдовою, Туреччиною та Північною Македонією. Слід зазначити, що у червні 2024 року у Євросоюзі продовжили транспортний безвіз з Україною ще на рік.

Як писав AgroPolit.com, Туреччина, Румунія та Болгарія почали розміновувати Чорне море. Також Євросоюз застосував екстрені обмеження на ввезення українських яєць та цукру.

в