3 липня 2024, 11:03, Торгівля

В Кабміні розповіли, як повернення мит ЄС на цукор і яйця вдарить по українських виробниках та експортерах

Віцепремʼєр з питань євроінтеграції Ольга Стефанішина розповіла, як повернення мит на частину аграрної продукції з боку ЄС відобразиться на роботі українських виробників та експортерів. Про це повідомляє Forbes.ua.

«Із низки позицій ми наближаємося до межі експорту, яка дозволяє застосовувати певні захисні заходи. Це дуже вузький перелік. Наразі торговельна лібералізація діє на весь спектр української агропродукції. З часу запуску Чорноморського коридору тиск на прикордонні з Україною країни зменшився, але саме експорт аграрної продукції продовжує бути суттєвою складовою експорту України. Це м’ясо птиці, кукурудза, борошно та гранула, ячмінна крупа, шрот та мед. Ця продукція є об’єктом моніторингу в рамках торговельної лібералізації», – зазначила Ольга Стефанішина.

Вона нагадала, що експорт зазначеної продукції ЄС контролює, коли він наближається до верхнього показника межі експорту за період із другої половини 2021 по 2023 рік. Віцепремʼєр підкреслила, що мова не йде про якісь нові обмеження, оскільки українському ринку відомо про такий механізм і він готувався до можливого ухвалення цього рішення.

Стефанішина наголосила, що українські виробники підтримали впровадження в торгову лібералізацію таких захисних заходів. За її словами, відповідне рішення створює умови для передбачуваності для бізнесу і мінімізує можливу напругу на кордоні з сусідніми країнами.

Віцепремʼєр зауважила, що в таких умовах українські компанії мають змогу планувати свою діяльність і уникати кризових ситуацій на кордоні. Наразі обмеження ЄС запровадив на овес, яйця та цукор з України. Стефанішина наголосила, що щодо інших груп товарів наразі обмежень немає. Вона додала, що друга половина поточного року і початок 2025-го будуть присвячені тому, якою буде торговельна лібералізація надалі.

Як писав AgroPolit.comексперт розповів, чому провалилася ідея з популяризацію вживання молока в Україні. Також Китай відкрив ринок для українського меду.

в