3 липня 2024, 08:34, Харчова безпека

Україна розширить Grain From Ukraine на інші країни

Україна планує розширити програму Grain From Ukraine на інші регіони світу і вже обговорюються можливі поставки до Гаїті, Чаду, Камеруну, Танзанії, Джибуті та інших країн. Про це повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак.

Він зазначив, що одним із ключових інструментів для цього є гуманітарна програма Grain From Ukraine, яка дозволяє спрямувати частину українського продовольства до країн, де люди потребують їжі вже зараз. На даний момент тривають обговорення поставок до таких країн як Гаїті, Чад, Камерун, Танзанія, Джибуті.

За словами Єрмака, українські дипломати активно просувають Grain From Ukraine на глобальному рівні через публічну та цифрову дипломатію, зокрема через проєкт Together We Rise у Найробі (Кенія).

Як повідомив голова ОП, з моменту започаткування цієї ініціативи у 2022 році, Україна направила 221,41 тисяч тонн сільськогосподарської продукції, включаючи 195 тисяч т пшениці, 22,265 тисяч т пшеничного борошна та 4,141 тисяч тонн колотого гороху, до 10 країн Африки та Азії. Це допомогло забезпечити продовольчу безпеку для 8 млн людей. При цьому частину української агропродукції викуповують держави-учасники проєкту.

У першій половині 2024 року Україна вже доставила партії пшеничного борошна до Судану, пшениці до Нігерії, колотого гороху до Мавританії, Джибуті, Мозамбіку та Демократичної Республіки Конго. Наразі частина гуманітарних вантажів прямує до Малаві та інших держав-реципієнтів. Україна вперше відправить соняшникову олію в рамках Grain from Ukraine. 2453,26 тонн олії призначено для 5-х держав Африки.

Продовжуємо просувати інтереси України у світі через допомогу іншим. Це win-win стратегія: наші міжнародні партнери підтримують українську економіку і одночасно покращують продовольчу ситуацію у світі», — зазначив Андрій Єрмак.

Як писав AgroPolit.comУкраїна експортувала 50 млн т вантажів власним зерновим коридором. Також Україна вперше направила агропродукцію до Мавританії.

в