2 липня 2024, 13:39, Торгівля

Євросоюз ввів офіційну заборону на українські яйця та цукор

Європейський Союз повернув мито на яйця та цукор із України через перевищення квот і вони діятимуть з 2 липня 2024 року до 5 червня 2025 року. Про це повідомили на сайті Генерального директорату з сільського господарства та розвитку сільських районів ЄС.

Нинішній регламент безмитної торгівлі для України передбачає механізм так званого «екстреного гальмування» для окремих продуктів, у тому числі яєць та цукру, який спрацьовує автоматично для досягнення середньорічного імпорту. Для яєць граничний поріг 23 188,96 т, а цукру – 262 652,68 т.

З 1 січня по 5 червня 2025 року безмитна квота знову стане доступною, але для яєць – 9 662,07 т, а для цукру – 109 438,62 т. Раніше видання Financial Times повідомило, що з 28 червня ЄС має намір поновити мита на імпорт українського цукру та яєць.

У свою чергу віце-прем'єр з питань євроінтеграції Ольга Стефанишина заявила, що ЄС не має подібних планів. 

Україна має низку проблем з експортом агропродукції. Через війну тривалий час Чорне море було недоступне, тому більша частина експорту йшла через східний кордон. У кількох країнах почалися протести фермерів, нібито тому, що українська продукція осідає у сусідніх з Україною країнах. Найбільші мітинги проходили у Польщі.

Як писав AgroPolit.com, український уряд перевірив інформацію ЗМІ про можливе запровадження ЄС захисних мит на нові українські товари та не підтвердив її. Також Євросоюз застосував екстрені обмеження на ввезення українських яєць та цукру.

в