29 червня 2024, 14:53, Інвестиції

Україна отримала 1,9 млрд євро в рамках Ukraine Facility

Україна отримала новий транш фінансової допомоги у 1,9 мільярда євро від Європейського Союзу в рамках програми Ukraine Facility. Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Він зазначив, що з початку року загальна сума бюджетної підтримки від ЄС вже досягла майже 8 мільярдів євро. 6 червня Верховна Рада України ратифікувала угоду з ЄС щодо Ukraine Facility Plan, який окреслює план реформ до 2027 року. Для контролю за використанням коштів Європейська комісія створила спеціальний орган – Ревізійну раду Ukraine Facility.

Перший транш за програмою Ukraine Facility у розмірі 4,5 мільярда євро Україна отримала 20 березня цього року. У лютому ЄС схвалив Ukraine Facility – механізм фінансування України в розмірі 50 млрд євро на період 2024-2027 років.

Ця програма складається з 17 млрд євро грантових коштів і 33 млрд євро позики. Механізм передбачає не лише фінансування бюджетних напрямків в Україні під час війни, а й програм, спрямованих на втілення в життя тих реформ, від яких залежить вступ України до ЄС.

У резолюції наголошується, що підтримка ЄС має бути спрямована за трьома напрямами:

  • Фінансова підтримка України для реалізації реформ та інвестицій, а також для підтримання макрофінансової стабільності країни, як це передбачено в Плані України, що має бути розроблений українським урядом.
  • Інвестиційна структура України для мобілізації інвестицій і розширення доступу до фінансування.
  • Допомога на шляху європейської інтеграції з метою мобілізації технічного досвіду та нарощування потенціалу.

План для Ukraine Facility передбачає здійснення структурних реформ в державному секторі, проведення низки економічних реформ, спрямованих на розвиток бізнес-клімату та підприємництва, а також кроки для розвитку пріоритетних секторів, що можуть забезпечити швидке економічне зростання.

Як писав AgroPolit.com, європейці не зможуть купувати українську землю до закінчення війни. Також особливо цінні землі хочуть передати військовим частинам.

в